Hybride leren, het onderwijs van de toekomst!

22 maart 2021 | christine
In dit blog vertellen we meer over hybride lesgeven. Als docent wil je uiteraard dat alle leerlingen de les kunnen volgen en dat ze evenveel leerkansen krijgen. Toch is dit in de praktijk lastig om voor elkaar te krijgen. Het toepassen van een hybride manier van lesgeven kan alvast heel wat problemen oplossen.

Bij hybride lesgeven krijgen leerlingen tegelijkertijd les, zowel op school (fysiek) als vanuit huis (op afstand). Dit is in de huidige crisis erg handig. Zo hoeven er geen lessen uit te vallen, kan het rooster gehanteerd worden en hoeft de docent de les maar één keer te geven. Dubbel werk wordt hiermee voorkomen en extra kosten voor het inhuren van personeel worden bespaard. Een ander voordeel is dat de thuiswerkende groep leerlingen toch live, via de camera, aanwezig is in de klas.
In dit blog vertellen we meer over hybride lesgeven. Daarvoor staan wij stil bij:

Ook starten met hybride lesgeven? Of ben je na het lezen van dit artikel benieuwd welke rol HCS binnen jullie school kan vervullen,
neem dan
contact op met één van onze consultants. Zij helpen je verder! 

Vraag nu een vrijblijvende presentatie aan!

Ontwerp zonder titel - 2021-03-18T153634.969

 De meerwaarde van het hybride klaslokaal

 • De docent hoeft zich niet druk te maken over de techniek, dat doen wij!
 • De docent kan zich in de klas vrij door het lokaal bewegen en is altijd zichtbaar;
 • De docent en studenten zijn altijd goed verstaanbaar;
 • De studenten thuis nemen actief deel aan de lessen;
 • Hierdoor nemen studenten, ook thuis, de lesstof veel beter op;
 • Studenten hebben ook thuis het gevoel alsof ze in de klas zitten, dat ze onderdeel zijn van een klas.

De voordelen van hybride lesgeven

 • Alle studenten krijgen tegelijkertijd les, zowel op school (fysiek) als vanuit huis (op afstand);
 • De thuiswerkende groep studenten is live, via de camera, aanwezig in de klas;
 • De docent hoeft de les maar één keer te geven, lessen hoeven niet uit te vallen, het rooster blijft gehanteerd.

Een klaslokaal inrichten voor hybride lesgeven is niet moeilijk. Het live kunnen streamen en gelijktijdig opnemen van lessen, geïntegreerd met Microsoft Teams met een hoge mate van interactiviteit, kunnen wij voor je realiseren. Ongeacht de grootte van het lokaal, de akoestiek of de invloed van kunstmatig licht of zonlicht. De communicatie tussen de externe leerling en de docent kan middels de chat of spraak interactief en live worden uitgevoerd. Zo is het onderwijs klaar voor de toekomst.

Wat heb je nodig?

Om succesvol les te geven is de kwaliteit van beeld én geluid essentieel. De kwaliteit en plaatsingsmogelijkheden van onderstaande producten bepalen de effectiviteit van streamen en opnemen van live lessen:
 • Beeldscherm: bij voorkeur met een touchscreen of digibord in de klas.
 • Audio: kraakhelder geluid, zonder achtergrondgeluiden en echo’s, wij adviseren een draadloze speaker/microfoon unit.
 • Video: haarscherp beeld zorgt ervoor dat de docent goed in beeld is en studenten zijn les moeiteloos via een online platform kunnen volgen.
 • Chromebooks: een andere oplossing is om met Chromebooks te werken zodat alle kinderen dezelfde les digitaal kunnen volgen.
  Meteen aanschaffen? Bestel via www.hcs4school.nl

Ontwerp zonder titel - 2021-03-22T115609.435

Video | haarscherp beeld

Door, naast het touchscreen, een camera in de klas te plaatsen wordt het voor de leerlingen die thuis, extern of in een andere ruimte de lessen volgen mogelijk zowel de inhoud op de schermen te zien, als beelden van de docent in actie. De docent kan op elk moment schakelen tussen zijn Teams-scherm en de beelden van de PTZ-camera. Hierdoor kunnen de leerlingen de verbale en non-verbale communicatie van de docent volgen als de docent zijn verhaal doet ter ondersteuning of in aanvulling van de inhoud die op scherm getoond wordt. Hiermee wordt ook de leerling op afstand betrokken bij de les. 

Audio | Hoe zorgen we voor kraakhelder geluid?

Door een speakerphone in de klas te plaatsen, zorgen we ervoor dat de docent zich kan bewegen door het lokaal, zonder concessies te doen aan zijn verstaanbaarheid en van de verstaanbaarheid van de studenten die op afstand met de docent of medestudenten praten.

Integratie met Microsoft Teams

Onze expertise binnen de onderwijsmarkt gaat verder dan alleen de keuze voor juiste schermen. Onze eigen specialisten zijn MCSA-gecertificeerd op Office365.
Microsoft Teams kent daarom geen geheimen voor onze specialisten. Hierdoor zijn we in staat om elke school of stichting op de juiste wijze te adviseren en te begeleiden voor de integratie van MS-Teams in relatie tot het live kunnen streamen en gelijktijdig opnemen van lessen. Online lesgeven/vergaderen doet sinds het afgelopen coronajaar vrijwel iedereen via de Cloud met Microsoft Teams. Waar je collega’s, studenten of gesprekspartners zich ook bevinden, met één klik kan er online samengewerkt worden met HD-geluid en subliem beeld. De communicatie tussen de externe studenten en de docent kan middels chat of spraak interactief en live worden uitgevoerd. Lessen en vergaderingen kunnen worden opgenomen. De opname kan via Teams eenvoudig en gecontroleerd gedeeld worden om later terug te kijken. 

Implementatie

Binnen HCS werken we volgens een inventarisatie- en implementatieplan. Zo garanderen we een vlekkeloze implementatie van het hybride lesgeven binnen jullie school, waarbij de continuïteit van onderwijs niet in gevaar komt. Onze aanpak resulteert in een minimale inspanning vanuit jullie kant. En in tevreden gebruikers, beheerders en inkopers!

Onderdelen van het implementatieplan

 • Tijdspad – Planning;
 • Projectorganisatie;
 • Inventarisatie (advies);
 • Realisatie (Installatie en ingebruikname) ;
 • Communicatie;
 • Training gebruikers en beheerders;
 • Nazorg en overdracht.

 
Regierol

HCS neemt de regie. Of het nu gaat om inventarisatie, bestelprocedure, coördinatie, logistiek, planning, etcetera. We werken tijdens de implementatie volgens de
PRINCE2-methode: een in de praktijk door en door bewezen methode voor projectmanagement. Deze methode zorgt voor beheersing van het project en geeft jouw school de zekerheid dat het eindresultaat aan de kwaliteitseisen voldoet: een geoptimaliseerde touchscreenomgeving inclusief gecontroleerde dienstverlening.

Wat kan HCS voor jou betekenen?

Ook starten met hybride lesgeven?
Of ben je na het lezen van dit artikel benieuwd welke rol HCS binnen jullie school kan vervullen, neem dan
contact op met één van onze consultants. Zij helpen je verder!

  Vraag nu een vrijblijvende presentatie aan!

We helpen je graag! Bel ons voor een afspraak 074-2553131 of stuur een mail naar demo@hcs.nl