3 tips om robots in de klas succesvol in te zetten

9 december 2021 | christine

Ben je ervan overtuigd dat het inzetten van robots in de klas een goede manier is om kinderen beter bekend te maken met programmeren en robotica? Maar weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken? Begrijpelijk! De mogelijkheden van robots in de klas zijn eindeloos, niet gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Robotica en het onderwijs gaan heel goed samen wanneer je de robots op de juiste manier in de klas weet te implementeren. Wil jij robots succesvol inzetten maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Met deze drie tips haal je het optimale uit de robots in het onderwijs.

Ook starten met mediawijsheid in de klas? Ontdek de mogelijkheden van robotica:

Ik wil graag meer informatie over ROBOTICA 

Visie bepalen

Wat wil jij bereiken met het toevoegen van robots in de klas? Is het iets wat je veel bij collega’s ziet gebeuren en je hier nieuwsgierig naar bent geworden? Denk je dat robotica en programmeren van belang is voor de toekomst van de kinderen? Voordat je aan de slag gaat met robots in het onderwijs is het goed om na te denken wat jij en de school ermee willen bereiken.

Vraag jezelf af wat de school al doet rondom robotica en programmeren. Wordt er aandacht besteedt aan digitale geletterdheid en wetenschap en techniek? En in welke mate en op welke wijze wordt dat gedaan?

Wanneer jij jouw doelen helder voor ogen hebt, wordt het gemakkelijker om robots in de klas toe te laten. Je hebt immers een stop op de horizon gezet waardoor je weet waar je naartoe wilt werken.

Echter is het vaststellen van je visie en doelen geen opgave die je zomaar even doet. Zo is het belangrijk om deze aan te laten sluiten op de leerlijnen van het SLO. Met behulp van deze leerlijnen is het voor al je collega’s duidelijk wie zich op welk moment bezig gaat houden met robots in de klas en waarom.

Robots in de klas koppelen aan het reguliere programma

Kijk op welke wijze je robots in de klas kunt koppelen aan het reguliere lesprogramma. Doordat je robotica en programmeren laat samenvallen met de andere vakken, verminder je de tijdsdruk op jou en de rest van het team. Daarnaast krijgen de robots in het onderwijs een meer prominente plek in het lesprogramma. Deze koppeling zorgt ervoor dat robotica niet meer als ‘iets extra’s’ aanvoelt, maar echt bij het lesprogramma hoort. Er zijn verschillende robots die het onderwijs kunnen ondersteunen in de onderbouw. Dit zijn: IntelinoDash & Dot, Cubetto, Qobo en Bee-Bot.

Iedere (basis)school heeft zijn eigen focus en specialisatie. Zo is het voor de ene school belangrijk om de focus te leggen op de talen, terwijl een andere school volgens het Daltonprincipe werkt. Waar de focus van jouw school ook op ligt, het is altijd mogelijk om robots te koppelen aan het reguliere programma zonder de visie van de school uit het oog te verliezen.

Twijfel je hoe je robots aan jouw lesprogramma kunt koppelen? HCS biedt workshops aan jou en je team zodat je zelf kunt ervaren hoe je de robots kunt inzetten in de klas. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

De juiste materialen passend bij jouw doelen

De volgende stap is het kiezen van de juiste lesmaterialen rondom robotica, passend bij jouw doelen en lesprogramma. Dit is misschien wel de lastigste stap, want hoe kies je de juiste materialen?

Wanneer je kijkt naar jouw opgestelde doelen, lijkt het aantal geschikte onderwijsrobots opeens een heel stuk kleiner te zijn dan vooraf waarschijnlijk gedacht. Dit helpt je bij het maken van de juiste beslissingen. Met de juiste keuze bespaar je niet alleen geld, maar voorkom je ook dat je gefrustreerd raakt omdat je lesmateriaal niet aansluit bij jouw doelen.

Ben jij op zoek naar passende materialen voor in de klas? Neem dan een kijkje in onze webshop. Wij bieden passende materialen bij elk doel.

Aan de slag met robots in jouw klas

Wil jij zelf aan de slag met robots in de klas en ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van HCS om jou te ondersteunen? Of wil je meer weten over robotica in de klas? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ik wil graag meer informatie over ROBOTICA