Digitaal lesgeven: 7 voordelen

24 juli 2020 | John Loohuis
Digitalisering in het onderwijs is een feit. Het is even een switch, maar digitaal lesgeven heeft meerdere voordelen. Digitaal lesgeven is bovendien dé manier om leerlingen voor te bereiden op de digitale toekomst waar ze ongetwijfeld, tijdens hun studie of werk, mee te maken krijgen. In dit artikel bespreken we dé 7 voordelen van digitaal lesgeven.

Momenteel zijn er veel veranderingen gaande in het onderwijs. De belangrijkste verandering is digitalisering van het onderwijs. De transitie van offline naar online lesgeven is iets waar veel scholen mee te maken krijgen. Verschillende soorten soft- en hardware zorgen voor een ondersteuning bij deze transitie.

In dit blog bespreken we volgende voordelen van digitaal lesgeven:

Weten hoe de digitalisering jouw onderwijsinstelling verrijkt? Onze accountmanager geven graag advies op maat!

IK WIL GRAAG EEN ADVIESGESPREK

 

 

De 7 voordelen van digitalisering in het onderwijs

1. Niet afhankelijk van fysieke werkplek

Een van de voordelen van digitaal werken is dat je niet ‘vastzit’ aan een fysieke werkplek. Je hebt altijd en overal toegang tot je documenten, mail en andere zaken die je online zet. Een keer vanuit huis wat regelen is geen probleem. Daarnaast kan je makkelijk werk van collega’s overnemen als hij of zij ziek is, of kunnen ze gemakkelijk bij jouw werk als het jou even niet lukt. Heb je een vergadering? Dan is een conference call ook zo geregeld.

 

2. Goede voorbereiding op de toekomst

Digitaal werken is iets waar de leerlingen in de toekomst ongetwijfeld mee te maken krijgen. Steeds meer beroepen worden uitgevoerd met behulp van een device. Uit onderzoek blijkt zelfs dat steeds meer leerlingen hun basisschoolperiode afsluiten met een Cito-toets op een PC of mobiel device. Een goede digitale voorbereiding is daarom belangrijker dan ooit!

3. Verlaging van de werkdruk

Onderwijs loopt vast op de manier waarop het nu is georganiseerd. Hiervan is de bijkomende administratie een belangrijke oorzaak van de ervaren werkdruk. Ook ontbreken vaak de juiste digitale middelen om goed om te gaan met de verschillende lesstof en leerlingen. Digitale oplossingen kunnen helpen bij het verlagen van de werkdruk.

4. Laagdrempelig communiceren via de chat

Digitaliseren betekent ook dat er nieuwe functies komen waar je gebruik van kan maken. Denk bijvoorbeeld aan een handige chatfunctie die bij vele systemen is toegevoegd. Met de chatfunctie kan je snel en laagdrempelig communiceren, met leerlingen én collega’s.

5. Minder kosten

Het is even investeren als je over wilt gaan op digitaal lesgeven. Je hebt een nieuw systeem nodig en eventueel nieuwe hardware en software, maar op de langer termijn zal je minder kosten maken. De kosten voor onder andere printen en fysieke opslag van documenten vervallen namelijk en dit scheelt weer flink in de totale som.

6. Alles op één plek

Kun je het je voorstellen, alles vanaf één plek bereikbaar? De lesstof, toetsen, mail, administratie en presentaties. Het is mogelijk met een digitaal platform zoals Microsoft Teams. Daarbij komt dat je met één digitaal systeem niet hoeft in te loggen op verschillende platformen, wel zo gemakkelijk.

7. Eenmalige implementatie en makkelijke updates

Om er zeker van te zijn dat de digitale leeromgeving direct werkt is het handig om een eenmalige implementatie met experts in te plannen. HCS is gespecialiseerd in het implementeren van digitale systemen. Na de migratie zal de werking van de digitale leeromgeving stapsgewijs worden uitgelegd. In de toekomst zal HCS het systeem beheren en ervoor zorgen dat docenten zorgeloos kunnen werken aan het systeem. Tijdig komen we met opfriscursussen en we zorgen ervoor dat je geen omkijken hebt naar updates en veranderingen in het systeem. Ook hebben we een eigen helpdesk dat dagelijks per mail of telefonisch te bereiken is.

blog kevin

Het ontwikkelen van een digitale leeromgeving

Digitaal lesgeven heeft meerdere voordelen die in dit artikel zijn besproken. Het digitale lesgeven kan op verschillende manieren worden ingevuld. Denk bijvoorbeeld aan lesgeven met touchscreens, de leerlingen laten werken met chromebooks of services aanschaffen zoals het COOL-portaal en Gynzy. Er zijn talloze opties en soms is het lastig om te beginnen. Hoe je een digitale leeromgeving opzet lees je hier. We geven ook persoonlijk advies over wat digitaal lesgeven voor jouw organisatie kan betekenen.

We bespreken graag alle mogelijkheden onder het genot van een kop koffie.

IK WIL GRAAG EEN ADVIESGESPREK