HCS

Digitale leermiddelen in het (basis & voortgezet)onderwijs

Geschreven door Robert Jonker | 25 november 2020

Digitale leermiddelen bieden kansen in het onderwijs. Als leerkracht geef je eenvoudiger aandacht aan individuele behoeften, bereid je effectiever en efficiënter de les voor én stoom je jouw leerlingen klaar voor de toekomst. Maar welke digitale leermiddelen zijn er?

Er zijn steeds meer digitale leermiddelen beschikbaar. En dat is niet voor niets: uit onderzoek blijkt dat het onderwijs veel baat heeft bij digitalisering. Leerlingen werken gemotiveerder aan oefeningen en leerkrachten verkrijgen veel inzicht in het leerproces van elke leerling. Daarnaast bevordert de digitalisering de communicatie in zowel de klas als met ouders én vermindert het de werkdruk bij leerkrachten.

Om digitaal te werken, heb je uiteraard laptops en/of tablets en bijvoorbeeld een digibord nodig. Maar hiervoor is goede software vereist, want zonder biedt deze hardware geen meerwaarde tijdens het lesgeven. Het is immers van belang om aansluiting te vinden met de onderwijsbehoeften (en de didactische visie van de school) en controle te houden tijdens de lessen. En ook om altijd en overal toegang te hebben tot de juiste documenten en applicaties.

Benieuwd welke digitale leermiddelen geschikt zijn voor jouw school? Neem vrijblijvend contact met ons op.


In dit artikel staan wij stil bij 6 digitale leermiddelen in het onderwijs:

  1. COOL-portaal (Cloudwise)
  2. Gynzy
  3. Meekijkmodule
  4. Microsoft 365 en G Suite for education
  5. Clevertouch
  6. StarLeaf

 

Wat zijn digitale leermiddelen?

Digitale leermiddelen zijn gericht op de inhoud van een les en vormen een belangrijk onderdeel van de digitale leeromgeving. De leermiddelen zijn veelal interactief, multimediaal en adaptief. Adaptief wil zeggen dat de vorm en inhoud van de leermiddel zich aanpast aan het niveau van de leerlingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 voorbeelden van digitale leermiddelen in het onderwijs

1. Altijd één plek voor alle apps met het COOL-portaal van Cloudwise

Men werkt steeds vaker in de Cloud. Erg handig, want je bent niet meer gebonden aan één werkplek. Samenwerken kan op afstand en je hebt via elk device altijd toegang tot je bestanden. Ook in het onderwijs brengt de Cloud veel voordelen met zich mee: met de juiste koppelingen beheer je je mail, agenda, lesmaterialen, documenten én de administratie vanuit één plek. Tijdbesparend én zonder externe server!

Met het online COOL-portaal van Cloudwise is bovenstaande mogelijk. Op dit platform loggen leerlingen slechts één keer in (Single Sign On), vinden ze direct hun schoolwerk en hebben zij toegang tot applicaties met educatief lesmateriaal. Als school kies je uit meer dan 500 applicaties in onze mediatheek, denk bijvoorbeeld aan CITO LOVS, CITO Digitale Toetsen of Maatwerk.

Daarnaast maakt het portaal eenvoudig koppelingen met bijvoorbeeld

  • Google-Classroom en G Suite for Education
  • leerling administratiesystemen (LAS) zoals ParnasSys
  • en diverse onderwijsapplicaties zoals Gynzy

Als leerkracht zet je opdrachten per lesdag klaar en laat je deze vervolgens automatisch nakijken. Je houdt de vooruitgang per leerling nauwkeurig in de gaten en archiveert het lesmateriaal om ze een jaar later opnieuw te gebruiken!

De voordelen van het werken in het COOL-portaal (Cloudwise)

  • Te allen tijde beschikking over documenten en educatieve applicaties.
  • Snelle koppelingen met leerling administratie systemen (LAS) als ParnasSys.
  • Altijd en overal toegang tot het lesmateriaal.

2. Lesmateriaal op het persoonlijke niveau van de leerling met Gynzy

Wil je leerlingen lesmateriaal bieden op hun eigen (persoonlijke) niveau? Dat kan met het softwarepakket Gynzy (partner van Cloudwise). Gynzy biedt een adaptieve leeromgeving voor basisschoolleerlingen met lesmateriaal voor elk leerjaar.

Leerlingen maken opgaven op hun eigen niveau en worden ondersteund in hun leerproces. Denk aan opgaven op het gebied van taal, rekenen en wereldoriëntatie. Zo krijgen zij direct feedback vanuit het systeem om eventuele fouten te verbeteren. Als leerkracht verkrijg je inzicht in de antwoorden en houd je de voortgang in de gaten. Dat betekent geen nakijkwerk!

Je beschikt als leerkracht over een krachtige toolbox om naar eigen inzicht in te zetten bij jouw didactisch handelen. De administratieve werkdruk neemt af én je speelt in op de verschillende, individuele behoeftes in de klas.

De voordelen van het lesmateriaal van Gynzy

  • Online lesmateriaal met adaptieve opgaven voor elk leerjaar
  • Leerlingen werken op persoonlijk niveau en krijgen direct feedback
  • Leerkracht heeft inzicht in resultaten en voortgang per leerling

3. Controle op Chromebooks met een meekijkmodule

Met Chromebook en tablets zijn schriftjes verleden tijd. Maar lesgeven met deze devices is ook nieuw en tegelijkertijd een beetje spannend… Want wie zegt dat jouw leerlingen netjes aan hun opgaves werken en niet stiekem online spelletjes spelen of Facebook checken?

Omdat het niet de bedoeling dat leerlingen voortdurend op social media kijken, behoud je de controle met de meekijkmodule.

Hoe? Nou, met slechts een druk op de knop…

  • stuur je alle Chromebooks en tablets naar de gewenste site of app,
  • beperk je de toegang tot sites en verberg je apps die niet worden gebruikt,
  • schakel je specifieke onderdelen (zoals de camera en microfoon) in of uit,
  • en beheer je alle apparaten op afstand.

Wil je bijvoorbeeld dat jouw leerlingen luisteren naar je klassikale uitleg? Dan kun je tijdelijk hun beeldschermen vergrendelen. Ook kun je actief URL's en applicaties pushen naar de Chromebooks, zodat leerlingen zelf niet hoeven te zoeken.

Alle devices met een Chrome OS besturingssysteem worden met de meekijkmodule ondersteund. Daarnaast biedt de tool ook ondersteuning voor ICT’ers. De ICT’er houdt toezicht op alle apparaten en waakt voor de naleving van het beleid van school. Alles voor een efficiënt beheer!

4. Alle tools in één omgeving van Office365 en G Suite for Education

Hoe fijn is het als je altijd hebt tot alle benodigde programma’s en bestanden? En dat je niet meer afhankelijk bent je van je werkplek waardoor je óók (ongestoord) vanuit huis kunt werken… Dat is waarin Microsoft 365 en G Suite for Education je faciliteren.

Microsoft 365

Met Microsoft 365 werken de medewerkers tegelijkertijd in 1 document en vergader je op afstand met collega’s. Je beschikt over een Sharepoint-omgeving waarin alle bestanden staan opgeslagen. Daarnaast heb je altijd en overal toegang tot je werkmail en agenda. Zo kun je ’s avonds thuis de les voorbereiden voor de volgende dag.

G Suite for Education

Leerlingen werken niet vanuit Office365, maar krijgen een persoonlijk account bij G Suite for Education. G Suite voorziet leerlingen én leerkrachten van alle Google tools zoals Gmail, Chat, Agenda, Docs, Spreadsheets, Presentaties, Classroom én Drive.

In deze online omgeving kunnen leerlingen thuis aan opdrachten werken of extra oefeningen maken voor een vak waar zij moeite mee hebben. In de klas werken leerlingen het makkelijkst op Chromebooks, maar deze hoeven zij niet mee naar huis te nemen. Met G Suite kunnen ze namelijk gewoon thuis inloggen op hun eigen computer, laptop of tablet.

De voordelen van Microsoft 365 en G Suite binnen het onderwijs

  • Ultieme vrijheid en flexibiliteit: overal toegang tot de benodigde programma’s en bestanden
  • Samenwerken met collega’s en leerlingen door bestanden online met elkaar delen
  • Samen werken in hetzelfde bestand

Wij adviseren 2 gescheiden omgevingen, Google voor de leerlingen en Microsoft 365 voor de medewerkers. Deze scheiding zorgt ervoor dat leerlingen nooit bij gegevens van leerkrachten kunnen komen en waarborgt de privacy, tenzij een leerkracht vergeet zijn pc te vergrendelen...

5. Effectief en met plezier lesgeven met een touchscreen

Een schoolbord schoonvegen met een natte spons behoort tot het verre verleden en maakt plaats voor een touchscreen. Deze sluit je draadloos aan op je Chromebook, maar ook op andere soorten devices zoals tablets en smartphones. Je hoeft niet meer te schrijven en bereidt van tevoren de volledige les voor, bijvoorbeeld met PowerPoint, Word of Excel. Maar denk ook aan filmbestanden, afbeeldingen en filmpjes vanaf YouTube. Alles voor een interessante en interactieve les!

De touchscreens van Clevertouch werken als een soort smartphone en realiseren draadloze connecties met de Chromebooks van jouw leerlingen. Wil je een opgave klassikaal bespreken? Dan kun je met slechts één druk op de knop het scherm van een Chromebook op het touchscreen tonen.

De voordelen van een touchscreen in de klas

  • Snelle voorbereiding (en dat resulteert ook in meer tijd voor individuele aandacht)
  • Door de interactie met het touchscreen blijven leerlingen geconcentreerd, blijkt uit onderzoek
  • De mogelijkheid om draadloos devices te connecten
  • Scherp beeld, geen beamer nodig én weinig onderhoud

6. Op afstand communiceren met StarLeaf

Is een leerling langdurig ziek, maar is hij wel bereid om vanuit huis te werken? Dan is het fijn om op afstand met elkaar te kunnen communiceren. Dat geldt ook voor vergaderingen die je met collega’s hebt gepland op jouw thuiswerkdag.

StarLeaf biedt een mogelijke oplossing met videoconferencing. Een manier om te videobellen via diverse devices zoals smartphones, tablets en laptops. StarLeaf zorgt voor een snelle en heldere verbinding en wordt moeiteloos gekoppeld aan externe apps zoals het COOL-portaal en Microsoft 365. Hierdoor hoef je je nooit meer af te vragen of de videoapparatuur van anderen wel geschikt is voor een videoconference. Fijn om te weten!

Ook staan beveiliging en privacy bij StarLeaf hoog in het vaandel. De software beschikt over een eigen cloudnetwerk en gebruikt gecertificeerde verificatie en codering om de veiligheid van gegevens van alle deelnemers te waarborgen.

De voordelen van communiceren met StarLeaf

  • Altijd en overal een snelle verbinding met je collega’s én leerlingen.
  • Compatible met elk ander video conferencing tool zoals Starleaf
  • Volledige bescherming van alle dataverkeer
  • Makkelijk in gebruik te nemen!

Hoe je de digitale leermiddelen inzet in een perfecte leeromgeving

Door bovenstaande digitale leermiddelen te combineren, creëer je een ijzersterke digitale leeromgeving. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor jezelf als leerkracht. Je verlaagt de werkdruk, richt werkprocessen efficiënter in en kunt je volledig richten op het lesgeven (mét de benodigde individuele aandacht voor leerlingen). Door gebruik te maken van device as a service kun je direct van deze voordelen profiteren zonder een grote inverstering. 

Maar welke leermiddelen zijn voor jouw school geschikt?

Wij zitten graag met jou om tafel om de mogelijkheden te bespreken. Ter inspiratie, voor informatie en om al je vragen te beantwoorden.