Geen Flash meer, wat nu?

4 november 2020 | christine

Er wordt al een tijdje over gesproken: na 31 december 2020 is Adobe Flash Player (kortweg Flash) verleden tijd. Wereldwijd wordt de ondersteuning van de veelgebruikte plugin stopgezet in alle browsers. Vanaf het moment dat dit nieuws bekend werd, merken we toch dat het onderwijs een beetje van slag is. Wat moeten we nu doen? Hoe gaat het straks met de software waar we mee werken? We leggen het graag uit.

 

FLASH, WAT WAS DAT OOK ALWEER?

Flash is een programma is een webbrowser-plug in waarmee je animaties, webvideo’s en applicaties kunt maken, denk bijvoorbeeld aan spellen, maar ook websites. In het onderwijs wordt hier veel gebruik van gemaakt in de software waar men mee werkt. Flash bestaat al vele jaren en stond in zijn beginjaren meer bekend onder de naam Macromedia Flash en daarvoor Future Splash. Het einde is in zicht, Flash zal verdwijnen en zal plaats moeten maken voor HTML5. Microsoft zal Adobe Flash Player op 31 december 2020 volledig verwijderen uit zijn systemen.

OVERSTAP NAAR HTML5

De vele lekken en kwetsbaarheden maken de Flash plugin steeds minder populair en ‘hack-gevoelig’. Andere veel gehoorde klachten over Adobe Flash zijn dat de software computers trager maakt en onnodig batterijcapaciteit kost bij laptops. De ontwikkelaars van de diverse browsers zijn druk bezig met het treffen van voorbereidingen op de nieuwe situatie. Dat merk je onder meer doordat ze het je steeds moeilijker maken om Flash te gebruiken. iOS heeft vanaf begin af aan de installatie van de plugin onmogelijk gemaakt en vanaf 2012 kunnen Android-gebruikers Flash al niet meer downloaden.

SLECHT NIEUWS VOOR HET ONDERWIJS?

Wat betekent dit nu voor het onderwijs? Wat gebeurt er met de software waar jullie mee werken en wordt ondersteund door Flash?
Wees gerust, je hoeft niets te doen.. Vanuit HCS beheren wij al jullie werkplekken. Of je nu werkt met Chromebooks of Windows-apparaten, tot en met 31 december 2020 zorgen wij dat de vereiste instellingen voor Flash automatisch worden gemaakt en alles dus blijft zoals het is!

DE UITGEVERS ZITTEN NIET STIL

We mogen van geluk spreken dat uitgevers, met name in onderwijsland, ook niet stil zitten. Ze zijn allemaal erg druk met het aanpassen van de software in HTML5. De verwachting wordt nagestreefd om dit allemaal gerealiseerd te hebben voor het einde van het jaar.

CONCLUSIE

Concreet; nu het einde van Flash nadert is paniek niet nodig.  Wij houden tot de einddatum al je Flash-software draaiend en daarna stap je (zonder dat je er waarschijnlijk iets van merkt) over naar HTML5. Dus laat je niet van de wijs brengen – en blijf vooral lekker lesgeven!