6 voordelen van een robot programmeren voor kinderen

10 januari 2022 | christine

Als het gaat om robotica wordt er vaak gedacht aan ingewikkelde en intensieve constructies, zoals intelligente wetenschappers en moderne computers en systemen. Dit hoeft echter niet het geval te zijn! Zo zijn er ook robots beschikbaar voor kinderen. En de voordelen van een robot programmeren voor kinderen zijn groot.

Technologie is niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Ook in de toekomst zal de technologie een steeds grotere rol spelen. Robotica speelt daar een grote rol in en is een uitstekend middel voor kinderen om de basis van programmeren en technologieën onder de knie te krijgen.

Ontdek de voordelen van een robot programmeren voor kinderen in dit blog.

● Wat houdt robotica in?
● De aantrekkingskracht van robotica op kinderen
● De voordelen van een robot programmeren voor kinderen

Ook starten met mediawijsheid in de klas? Ontdek de mogelijkheden van robotica:

Ik wil graag meer informatie over ROBOTICA


Wat houdt robotica in?

Vaak wordt er bij robotica gedacht aan complexe uitvindingen of sciencefictionfilms. Toch ligt robotica tegenwoordig al veel dichter bij de huidige maatschappij. Robotica is namelijk terug te vinden in de geneeskunde, industrie en in het dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan Google Home en stofzuigrobots.

Bij robotica gaat het om het ontwerp, de montage en de programmering van robots. Deze robots zijn in staat om bepaalde taken automatisch uit te voeren. Veel van deze robots worden dan ook gebruikt voor taken die een precisie en efficiëntie vereisen die voor mensen onmogelijk zijn om uit te voeren. Bijvoorbeeld bij bepaalde operaties op de zeebodem of in de ruimte.

De aantrekkingskracht van robotica op kinderen

Heb je wel eens goed gekeken naar slim speelgoed? Veel slim speelgoed is namelijk in staat om te reageren op spraakopdrachten en sommigen kunnen zelfs eenvoudige gesprekken voeren met je peuter. Niet gek ook dat kinderen zich aangetrokken voelen door robotica.

Ook speelgoed blijft zich ontwikkelen naarmate er nieuwe technologieën op de markt ontstaan. Dit geeft speelgoed nieuwe functies en mogelijkheden die spannend zijn om te ontdekken. Door toekomstige ontwikkelingen is te verwachten dat speelgoed in de toekomst nog interessanter en interactiever zal worden.

De voordelen van een robot programmeren voor kinderen

Doordat robotica en programmeren bij veel scholen al terugkomt in het onderwijsaanbod, komen kinderen dus al vaak in aanraking met robots. Het is een manier om de huidige wereld beter te leren begrijpen. Ook met het oog op de toekomst.

Een robot programmeren voor kinderen biedt vele voordelen, waaronder de volgende:

1. Logisch redeneren

In een programmeertaal gebruikt een computer specifieke codes om acties te interpreteren en de acties uit te voeren waar de betreffende computer voor ontworpen is. Om dit zelf te programmeren zul je gestructureerd moeten denken.

Een kind moet tijdens het programmeren van een robot nadenken over het programmeerproces. Hij of zij zal een volledig beeld moeten hebben van het proces van maken, programmeren en reageren. Dat wil zeggen dat ze moeten nadenken over wat de beste manier is om opdrachten voor de robot te gaan bouwen.

Het programmeren van een robot wordt het logisch denken gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat kinderen meer complexere verbindingen in hun hersenen tot stand gaan brengen. Hierdoor kunnen ze verschillende manieren en verschillende alternatieven voor problemen proberen om het probleem dusdanig op te lossen. Dit proces wordt steeds eenvoudiger.

2. Creativiteit

Doordat veel robots mogelijkheden en interactie bevatten die nieuw zijn voor een kind, wekt dit veel nieuwsgierigheid op. Daarnaast wordt een kind geprikkeld en uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar een oplossing om iets te laten werken. Dit stimuleert de creativiteit van het kind direct.

Doordat robotica veel verder gaat dan het programmeren van oplossen, leren kinderen ook andere vaardigheden aan. Het programmeren moedigt een kind aan om creatief, efficiënt, speels en praktisch na te denken om zo de problemen op te lossen die ontstaan tijdens het programmeren.

3. Ontwikkeling van vaardigheden

Door de vele mogelijkheden die robotica biedt, wordt een zeer complete en complexe stimulatie van het cognitieve veld bevordert. Dit zal bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende vaardigheden die belangrijk zullen zijn in de toekomst van het kind. Denk bijvoorbeeld aan het geconcentreerd kunnen werken aan een taak of project, het hebben van aandacht voor problemen en/of oplossingen, doorzettingsvermogen en interpersoonlijke vaardigheden.

4. Leren plannen

Om een robot goed werkend te programmeren, zal er aan een bepaalde volgorde moeten worden voldoen. Alleen dan blijft er niets achter en komt het ene proces niet voor het andere te staan. Hierdoor zal een kind leren plannen tijdens het programmeren van een robot.

Het kunnen plannen zorgt in de nabije toekomst ook een grotere betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel bij een kind. Het zal weten hoe het eigen dagelijkse leven en taken moet organiseren, wat een directe invloed heeft op het leerproces en het dagelijks leven.

5. Alledaagse problemen oplossen

Het dagelijkse leven zit vol met uitdagingen. Het kind heeft ook te maken met obstakels in zijn dagelijks leven en moet vanaf jonge leeftijd weten hoe hij uit elke situatie kan komen waaraan hij wordt blootgesteld.

Wanneer een kind een robot aan het programmeren is, moet hij constant nadenken over wat hij eerst moet doen. Je moet je denken ordenen om een efficiënte manier te vinden om het probleem via een algoritme op te lossen. Door computertaal te leren, wordt deze procedure vervolgens een gewoonte waarmee het kind zelfstandig kan denken, doen en vooruitgaan.

6. Computationeel denken

De definitie van ‘computationeel denken’ is het vermogen van een persoon om te denken als een computer. Een van de kenmerken van een robot is dat hij met exacte instructies moet worden geprogrammeerd. Dit betekent dat elke activiteit die de robot moet uitvoeren, moet worden opgesplitst in logische en goed gedefinieerde stappen. Met andere woorden computationeel denken betekent op een geconcentreerde en effectieve manier de beste oplossingen vinden voor complexe problemen.

Het leren van dit soort redeneringen helpt ongelooflijk bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden, zoals sequentieel denken. Dit soort vaardigheid is niet alleen nuttig voor toepassing in de wereld van technologie. Het kan je kind ook helpen om met vrijwel elk gebied in zijn leven om te gaan.

Aan de slag met robots in jouw klas

Wil jij zelf aan de slag met robots in de klas en ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van HCS om jou te ondersteunen? Of wil je meer weten over robotica in de klas? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer informatie over verschillende robots zijn te vinden op de volgende pagina's: Bee Bot, IntelinoDash & Dot, Qobo en Cubetoo.

Ook starten met mediawijsheid in de klas? Ontdek de mogelijkheden van robotica:

Ik wil graag meer informatie over ROBOTICA