Succesvolle migratie naar de cloud in 7 stappen

2 november 2020 | Dave Loohuis

Migreren naar de cloud biedt talloze voordelen. Zo ervaar je een sterke wendbaarheid, bespaar je op kosten en werk je in een veilige (online) omgeving. In dit blog lees je over alle voordelen van de cloud en hoe je het beste kunt migreren.

Flexibel en online zijn, is in de huidige samenleving belangrijker dan ooit tevoren. Het liefst regel je alle zaken op afstand – zo snel en efficiënt mogelijk. Ook tijdens je werk. Daarom stappen steeds meer organisaties over naar de cloud, waarin alle bedrijfsgegevens staan opgeslagen.

Een migratie naar de cloud is echter geen eenvoudig proces. Daarom hebben wij alle stappen voor jou in kaart gebracht:

 1. Inventariseer de huidige situatie
 2. Breng de gewenste situatie in kaart
 3. Informeer het personeel
 4. Maak een migratietijdlijn
 5. Laat de migratie zelf over aan professionals
 6. Houd de cloud up-and-running
 7. Evalueren en monitoren van de cloud

  Overweeg je een migratie naar de cloud en wil je dat dit proces vlekkeloos verloopt? Dan raden wij aan om professionals in te schakelen, voor op maat gemaakt advies én (eventueel) ondersteuning. Neem vrijblijvend contact met ons op.

  Ja, ik wil graag een demo over in de cloud werken

Waarom migreren naar de cloud?

Maar voor wij stilstaan bij de 7 stappen, zetten wij alle voordelen van de cloud op een rij:

Sterke wendbaarheid

De cloud biedt operationele flexibiliteit. Daarom is de cloud ideaal voor groeiende organisaties die willen opschalen.

Directe automatisering

De cloud zorgt ervoor dat al je gegevens automatisch worden opgeslagen en dat er direct een back-up wordt gemaakt.

Flinke kostenbesparing

Als je kiest voor de cloud dan hoef je geen investeringen te doen in hardware, services en software.

Betere veiligheid

In de cloud bewaar je al je (gevoelige) informatie op één plek.

Flexibiliteit in werkplekken

Met de cloud is het mogelijk om te werken vanuit de locatie die jij prettig vindt! Zo kan je werken bij klanten, of vanuit huis. Dit is een enorm verschil met als je per se op een bepaalde service moet werken wat alleen vanuit je vaste werkplek moet.

Ontwerp zonder titel (27)

In 7 stappen succesvol migreren naar de cloud

Overtuigd van de voordelen en wil je graag overstappen naar de cloud? Doorloop dan de volgende stappen om het migratieproces succesvol te doorlopen.

Stap 1: Inventariseer de huidige situatie

Allereerst is het goed om de huidige situatie in kaart te brengen door de volgende vragen te stellen:

 • Waar staat huidige data opgeslagen?
 • Hoe is de beveiliging geregeld?
 • Welke servers en netwerken momenteel worden gebruikt?
 • Tegen welke problemen loop je momenteel aan? (Die een cloud mogelijk kan tackelen)

De antwoorden op bovenstaande vragen bieden input voor stap 2: het in kaart brengen van de gewenste situatie.

Stap 2: Breng de gewenste situatie in kaart

Maar wat precies je doel is met werken in de cloud en hoe je dat gaat verwezenlijken? Door de gewenste situatie in kaart te brengen, weet je waar je naartoe werkt en hoe je de cloud moet inrichten. Je stelt hierbij de volgende vragen:

 • Welke informatie wil je allemaal verplaatsen naar de cloud?
 • Op welke manier wil je dat de beveiliging ingezet wordt?
 • Wat is eigenlijk de beste software?

Bovenstaande vragen zijn soms best lastig te beantwoorden, vooral als je niet zo bekend bent met de mogelijkheden van de cloud en software, zoals cloud365 en cloudwise. Je kunt uiteraard ook altijd contact opnemen met

Stap 3: Informeer het personeel

Een migratie naar de cloud is een grote verandering. Daarom is het van belang om personeel tijdig op de hoogte te stellen. Geef ze de mogelijkheid om hun werkmappen te ordenen en informatie te controleren vóór de overstap.

Daarnaast is het ook goed om tijdens en na de migratie duidelijke handvatten te bieden aan het personeel. Wat gaat er gebeuren, waar zij zijn aan toe en hoe kunnen zij helpen gedurende het proces? Op deze manier verminder of voorkom je eventuele weerstand. Mensen zijn immers gewoontedieren, die niet graag van hun routines afwijken.

Stap 4: Maak een migratietijdlijn

Bovendien is het handig om een migratietijdlijn te maken. Hierin maak je duidelijk wat je wanneer gaat verplaatsen en hoelang je hierover doet.

Het is mogelijk om alle data in één keer verplaatsen, maar dit is meestal een lastige opgave. Bespreek daarom de tijdlijn met een partij die uiteindelijk te migratie gaat uitvoeren – daarmee belanden wij meteen bij stap 5:

Stap 5: Laat de migratie over aan professionals

Voor de uitvoering van de migratie is het verstandig om professionals in te schakelen. Je wilt natuurlijk niet dat belangrijke gegevens en informatie verloren gaan.

HCS helpt al jaren organisaties en scholen met de migratie naar de cloud. Door optimaal up-to-date te blijven met de ontwikkelen, zijn wij instaat om de migratie probleemloos te begeleiden. Bovendien kun je onze service en supportcentrum altijd bereiken.

Stap 6: Houd de cloud up-and-running!

Na voltooiing van het migratieproces werkt – als het goed is – iedereen direct vanuit de cloud. Maar, de gekozen cloud-oplossing heeft wel impact op jouw manier van werken. Iets waar wellicht alle werknemers even aan moeten wennen…

Zo kun je bijvoorbeeld het beste werken in een vergelijkbare webversie van Office, terwijl je gewend bent om te werken in Office Word, de tool op je bureaublad. Natuurlijk is de plek waar je informatie opslaat ook anders. Over het algemeen wen je vrij snel aan werken in de cloud.

Stap 7: Evalueren en monitoren van de cloud

Zodra je bent overgestapt naar de cloud is het van belang om de zaken te monitoren. Het kan zo zijn dat er een aantal ‘bugs’ optreden, die vaak makkelijk zijn op te lossen (mits tijdig gesignaleerd).

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met ons. Ook is het handig om de migratie te evalueren met alle betrokken partijen: wat ging er goed én hoe kan het beter in de toekomst?

Overweeg je een migratie naar de cloud? Zorg dan dat je goed voorbereid én met de juiste partner(s) in zee gaat. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ik wil graag een adviesgesprek