Digibord of touchscreen? Wat is het verschil?

25 november 2020 | christine

Een digibord werd vaak ingezet als digitaal leermiddel in het onderwijs. Maar tegenwoordig stappen onderwijsinstellingen over op een touchscreen.
Wat is het verschil en waarom is het touchscreen beter voor jouw onderwijsorganisatie?

Om antwoorden te geven op al je vragen, gaan wij even terug in de tijd…

Als oud-leerling ken je het vast nog wel, het ouderwetse schoolbord. Het bord waarop de docent instructies schreef met een wit krijtje. Wist je dat het schoolbord ooit dé tool was tijdens het lesgeven? Iedere leerling kon zich namelijk richten op het centrale bord in de klas. Het goedkope krijt veegde je moeiteloos van het bord. Maar ja, het had ook zijn nadelen. Zo zorgde de stofwolken tijdens het uitvegen voor viezigheid en zelfs allergische reacties.

Als stofvrij alternatief stapte meerdere scholen, instanties en zelfs bedrijven over op het whiteboard. Een kunststof bord met een gelakte laag waarop men met een uitwisbare stift schreef. Hoewel de stift geen geur of viezigheid gaf, was de tekst slecht leesbaar door de extreme glans van het bord…

Gelukkig was daar het digibord, dat zowel stof- als glansvrij was en nieuwe voordelen bood op digitaal gebied voor het onderwijs. Uit onderzoek bleek al snel dat zowel leerlingen als docenten baat hebben bij het gebruik van digitale leermiddelen. Daarop werd het touchscreen ontwikkeld – een bord dat nóg moderner, sneller en handiger was voor het lesgeven. Kortom, hét schoolbord van nu.  


Wil je weten wat een touchscreen kan betekenen voor jouw school? 
Vraag vrijblijvend een presentatie aan van onze touchscreens. Onze specialisten vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn!

Ik wil graag een demo over presentatieschermen

 

Wat is een digibord ook alweer?

Het digibord is een wit digitaal bord met een dunne infrarood rand. Deze signaleert aanrakingen, waardoor je direct op het bord werkt. Het computerscherm van de leerkracht wordt via een beamer op het bord geprojecteerd. Tegenwoordig wordt dit digitale middel niet meer gefabriceerd, maar maken sommige onderwijsinstellingen hier nog steeds gebruik van.

Voordelen

  • Dit gebruiksvriendelijke bord is nog steeds erg populair en maakt lesgeven in een digitale én audiovisuele omgeving
  • De aanschafprijs van een digibord ligt iets lager dan de prijs van een touchscreen

Nadelen

  • De lamp van de beamer gaat – net zoals een gloeilamp – na verloop van tijd stuk. Het kost zo’n € 150 om deze te vervangen
  • Daarnaast moet je de beamer perfect afstellen op het scherm. Dit wordt kalibreren genoemd. Is deze afstelling niet goed? Dan werkt het ‘touch’ gedeelte niet soepel, wat het lesgeven in de weg kan staan.

MIRA_Newline_Office

Waarom een overstap naar een touchscreen het overwegen waard is

Hoewel een digibord goedkoper is in aanschaf, maak je uiteindelijk toch meer kosten omdat je bijvoorbeeld de lamp moet vervangen. Daarnaast zorgt het touch-gedeelte van een digibord voor problemen als de beamer niet optimaal staat afgesteld. Vergeet ook niet dat het digibord niet meer wordt ontwikkeld. Treden er in de toekomst gebreken op? Dan betaal je waarschijnlijk (te) hoge reparatiekosten óf loop je het risico dat een reparatie niet meer mogelijk is.

Wil je werken in toekomstbestendige klaslokalen? Dan raden wij touchscreens aan!

Welk touchscreen kan ik het beste aanschaffen?

Het is natuurlijk belangrijk dat het touchscreen van toegevoegde waarde is op het lesgeven.
Daarom zijn er twee zaken waar je altijd rekening mee dient te houden voor je er een aanschaft:

  • Ten eerste is het cruciaal dat het touchscreen afgestemd is op het onderwijs, met tools die lesinstructies verhelderen.
  • Ten tweede is het van verstandig om gebruik te maken van gebruiksvriendelijke en interactieve software. Je wilt namelijk niet veel tijd kwijt zijn aan onhandige software die het lesgeven in de weg staat.

Met de bovenstaande pijlers is het mogelijk om met een touchscreen de leerlingen optimaal te helpen en je eigen werkdruk te verlichten.


Maak kennis met Clevertouch

Bij de selectie van het beste merk voor jou nemen wij de bovenstaande punten als uitgangspunt. Daarom adviseren wij één van onze merken; Clevertouch. Het gebruiksvriendelijke scherm van Clevertouch heeft een 4K touchscreen met anti-reflectie scherm, is geschikt voor het onderwijs en beschikt over heldere touch points.

Daarnaast ervaar je ook:

  • Een goede user-experience
  • Het snelste touchscreen
  • +20 touch points waardoor meerdere personen het bord tegelijk kunnen gebruiken
  • Het gemak van volledig draadloos werken
  • De mogelijkheden voor personalisaties
  • Het gemak van de nieuwste dual pen
  • Het opslaan in de Cloud,
  • Een snelle switch tussen Android- en Windows systemen
  • Het allerbeste glas, want deze voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen (en kan niet splinteren)
  • En tot slot, het profijt van lange garantie en hulpcentra

Nooit gegevens verliezen

De Clevertouch schermen zijn voorzien van het besturingssysteem Google Android en integreren daarmee naadloos in de Google- en Microsoftomgeving. Zo worden gemaakte annotaties direct bewaard in het Google Drive of One Drive account van de leerkracht. Dit betekent dus dat alles automatisch wordt opgeslagen!

Automatische updates

De schermen van Clevertouch worden geleverd met de nieuwste Androidsoftware. Met de aangeboden apparatuur is het niet meer noodzakelijk om handmatig te updaten. Dat zit zo:

  • Je kunt updates op alle schermen gelijktijdig uitvoeren, die worden gecoördineerd vanuit het mobile device management system. Dus ook buiten de lestijden!
  • Of updates worden automatisch gedownload en geïnstalleerd, nadat er een nieuwe update is gelanceerd.

Meer weten?
Wij vertellen je graag hoe je Clevertouch effectief inzet tijdens het lesgeven.
Vraag een vrijblijvende presentatie aan waarbij een van onze specialisten al je vragen beantwoordt.

Vraag een presentatie aan van onze touchscreens