Zo maak je kinderen mediawijs!

14 december 2022 | christine

Tegenwoordig zijn kinderen al jong actief op (social) media. Dit kan een positief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. De betrokkenheid voor maatschappelijke thema’s of voor de politiek wordt bijvoorbeeld vergroot. Echter zitten er ook risico’s verbonden aan het gebruik van (social) media op jonge leeftijd en daarom is het belangrijk dat kinderen bewust bezig zijn met mediawijsheid. In dit blog leggen we uit hoe je kinderen mediawijs maakt.

Met social media kunnen kinderen met hun identiteit experimenteren, zichzelf aan de buitenwereld presenteren en sociale relaties aanknopen. Echter is het wel belangrijk dat ze bewust omgaan met hun privacy en andere online risico’s.

 

Zo maak je kinderen mediawijs: 

  • Mediawijsheid in de klas
  • Bespreek de risico's
  • Stimuleer experimenteren
  • Zorg voor balans

Leer kinderen omgaan met media tijdens de workshops van HCS!
Ik wil graag meer informatie over de workshops van HCS

Wij helpen je graag verder!

Mediawijsheid in de klas

Naast het traditionele onderwijs is het belangrijk dat kinderen meer vaardigheden leren. Dit worden de ‘21ste vaardigheden genoemd’. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vaardigheden als kritisch denken, creatief denken, problemen oplossen,

ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, computional thinking en mediawijsheid in de klas.

Wanneer je kinderen mediawijs wilt maken, is het belangrijk dat je dat zelf ook bent. Dit kan de met de workshops van HCS. Je moet namelijk weten hoe kinderen media veilig kunnen gebruiken en welke risico’s het gebruik van media met zich meebrengt. Het is belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven als het gaat om mediagebruik en mediawijsheid in de klas.

Bespreek de risico's

Doordat kinderen steeds jonger gebruik maken van (social) media is het belangrijk om al tijdig uit te leggen wat de risico’s zijn van social media. Zo ontwikkelen kinderen mediawijsheid. Het is belangrijk dat kinderen weten dat ze niet te veel informatie over zichzelf moeten delen met vreemden en dat ze bewust moeten omgaan met hun privacy. Leg uit dat belangrijke informatie al bekend is bij echte vrienden en dat het alleen maar een manier van vreemden met slechte bedoelingen is om je te kunnen traceren.

 

Sommige social media platformen hebben bepaalde beperkingen voor jonge kinderen. Meta (Facebook) staat het bijvoorbeeld niet toe dat een kind jonger dan 13 jaar een account aanmaakt. Deze beperkingen zijn er niet zomaar en laat een kind zich hier ook aan houden.

 

Stimuleer experimenteren

Door media kunnen kinderen meer leren over hun interesses. Dit kan door het lezen van informatie of het kijken van een instructiefilmpje. Door (social) media worden kinderen geïnspireerd om beter te worden in hun favoriete bezigheid. Daarnaast fantaseren kinderen veel over hun eigen toekomst, waarbij zij vaak een bekend persoon als voorbeeld nemen. Het is echter wel belangrijk dat ze zichzelf niet gaan vergelijken met die persoon en daardoor onzeker worden.

 

Tip: Geef je kind complimentjes over online wijsheid

Mediawijsheid -png

Zorg voor balans

Het is belangrijk om naast de schermtijd ook af te wisselen met een actieve activiteit. Het kind heeft beweging en buitenlucht nodig om fysiek en psychisch gezond te blijven. Heeft een kind moeite om te stoppen met het kijken van een filmpje of het spelen van een spelletje? Geef het kind dan een ander leuk alternatief, zodat het kind zich realiseert dat er nog meer leuke activiteiten zijn naast het mediagebruik.

 

 

Het is erg belangrijk dat kinderen de gevaren van social media kennen en bekend zijn met mediawijsheid. Wanneer zij hier bewust mee omgaan, kan het mediagebruik juist een positief effect hebben op de ontwikkeling van het kind. Stimuleer vooral het creatief gebruik van media, bijvoorbeeld zelf een app ontwikkelen of een filmpje maken. Dit stimuleert het probleemoplossend vermogen en de creativiteit.

Leer kinderen omgaan met media tijdens de workshops van HCS!
Ik wil graag meer informatie over de workshops van HCS

Wij helpen je graag verder!

Wat kan HCS voor jou betekenen?  

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd welke rol HCS binnen jullie school kan vervullen, neem dan contact op met één van onze consultants. Zij helpen je verder!

We helpen je graag! Bel ons voor een afspraak 074-2553131 of stuur een mail naar demo@hcs.nl

Gratis demo