Wat is een smartbord? Alles wat jij moet weten over dit handige, digitale hulpmiddel

2 november 2020 | Kevin Aman

Het smartbord is vandaag de dag een veelgebruikte toepassing, zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven. Lees over de werking van een smartbord, de voordelen van het hulpmiddel en welk merk en software je het best kunt gebruiken.

Wat is een smartbord?

Een smartbord is een groot digitaal touchscreen dat in verbinding staat met een digital device zoals een tablet, laptop of computer. Een smartbord wordt veelvuldig ingezet in het onderwijs en blijkt succesvol, aangezien zowel leerlingen als leraren het gebruik ervan als goede lesondersteuning ervaren.

Maar het digitale hulpmiddel wordt inmiddels ook goed ingezet in het bedrijfsleven. Het bord is de ideale toepassing om resultaten te delen tijdens bijvoorbeeld een vergadering, kwartaalmeeting of training. Maar denk ook aan het geven van presentaties aan klanten, partners en op belangrijke congressen.

Maar wanneer heb je een goed smartbord in handen? Wij geven antwoord op deze vraag door stil te staan bij:

 Weten wat een smartbord kan doen voor jouw organisatie of school? Vraag vrijblijvend een presentatie aan van één van onze digitale touchscreens.
Onze specialisten vertellen je graag meer over de mogelijkheden!

Vraag een presentatie aan van onze touchscreens

X_Newline_Meeting_Room_(21)

De functionaliteiten van een smartbord

De mogelijkheden met een smartbord zijn oneindig! Het digitale hulpmiddel biedt de volgende functionaliteiten:

Je kunt…

  • volledig draadloos werken;
  • alles besturen met je handen, of met een speciale dual pen;
  • bestanden makkelijk opslaan in de Cloud;
  • snel schakelen tussen diverse tabbladen: zo kan je bijvoorbeeld een presentatie ondersteunen met een video van YouTube;
  • meerdere touchpoints creëren waardoor verschillende mensen het bord tegelijk kunnen gebruiken;
  • switchen tussen Android- en Windows systemen;
  • en op een optimale manier digitale leermiddelen

Voordelen van het werken met een smartbord

Het werken met een smartbord heeft zeker voordelen, omdat het een touchscreen is dat écht toegevoegde waarde biedt. Daarom herken je de volgende voordelen zodra je een smartbord hebt aangeschaft.

Benieuwd naar de specifieke toepassing voor het onderwijs? Lees dan over de voordelen van een digitale leeromgeving in het onderwijs.

Interactie tussen gebruiker en apparaat: plezierig en makkelijk

Een smartbord maakt interacteren mogelijk. Het is zelfs zo dat deze interactie plezierig is door de vele mogelijkheden (zoals eerder genoemd bij de functionaliteiten).

Daarbij komt dat gebruikers intuïtief snappen hoe een touchscreen werkt. Dit zorgt ervoor dat het gebruiken van een smartbord vrij makkelijk is!

Automatisch updaten

Een smartbord zorgt, in combinatie met goede software, ervoor dat updates automatisch worden uitgevoerd. Dit betekent dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over mogelijke virussen, en verouderde (niet-werkende) software.

Virussen scannen en voorkomen

Ook voert een goede virusscanner automatisch updates uit. Kortom, jij hebt geen omkijken meer naar mogelijke problemen of het oplossen hiervan. Ideaal! Zeker als je al geen ICT-expert bent.

Kosten besparen op extra materiaal

Het gebruiken van een smartbord betekent ook dat je niet meer hoeft te werken met papier. Bovendien heb je geen aansluiting nodig van een toetsenbord of muis, wat weer scheelt in de bedrading.

Tot slot is beamer is ook niet meer nodig bij de nieuwste generatie touchscreens (je hoeft geen beamerlamp te vervangen!).

Dit bij elkaar zorgt ervoor dat je een hoop bespaart op materiaalkosten.

Professionaliteit

Naast dat het bord een handige toepassing is voor jouw school, organisatie of bedrijf straalt het ook nog professionaliteit uit. Voor scholen is deze professionaliteit in het belang van de kinderen die les krijgen (bovendien leren zij met de meest moderne digitale middelen om te gaan), en voor bedrijven geeft het een goede uitstraling naar partners en klanten.

Onafhankelijk van werkplek

Ook ben je niet meer afhankelijk van een werkplek. Natuurlijk hangt het bord van jouw bedrijf wel op een bepaalde plek, maar met een goede Cloud-inrichting kun je altijd en overal bij je belangrijke gegevens en bestanden. Ook kan je inloggen op een ander smartbord met je eigen gegevens.

201905-blog-papierloos-werken-2

Clevertouch & Newline, twee veelzijdige smartbords met bijpassende software

De voordelen zijn duidelijk. Maar het kopen van een smartbord is best een lastige opgave. Als HCS vertegenwoordigen wij twee merken Clevertouch en Newline, beide in combinatie met passende software.

Clevertouch

Clevertouch is zeer gebruiksvriendelijk. Smartborden van Clevertouch hebben een vergelijkbaar besturingssysteem als die van een smartphone. Bovendien is een draadloze connectie makkelijk gemaakt met diverse mobiele apparaten.

In het onderwijs maakt deze toepassing het mogelijk om opdrachten klassikaal te bespreken. In het bedrijfsleven kunnen zo makkelijk resultaten en documenten worden gedeeld. Daarbij is het met Clevertouch makkelijk om snel naar de Cloud-omgeving te switchen.

Newline MIRA | DE SLIMME ALL-IN-ONE OPLOSSING VOOR JE VERGADER RUIMTE

MIRA is met recht een All-Star! Dit meest veelzijdige touchscreen van Newline is geschikt voor echt elke werkomgeving. Van vergaderruimte tot huddle space, van collegezaal tot kantoor. Met de ingebouwde camera en microfoon begin je gemakkelijk aan je videovergadering.

Mira heeft ook handige sneltoetsen waarmee je eenvoudig kunt navigeren tussen je computer, je favoriete apps, het interactieve whiteboard of een andere aangesloten bron. Standaard bevat Mira ingebouwde tools van Newline voor bijvoorbeeld de snelste start van je videoconferentie of voor het super simpel draadloos verbinden van je apparaat. 

 

Geschikte software voor je smartbord

Maar met de aanschaf van een bord ben je er nog niet. Het digitale hulpmiddel vereist namelijk software, en het liefst wel een goede en geschikte voor jouw school, organisatie of bedrijf. We hebben een apart artikel voor digitale software voor onderwijsinstellingen. Voor bedrijven adviseren we vaak andere software. Het is gelukkig heel makkelijk om software te koppelen aan je smartbord, en kom je er niet uit dan kan HCS je hierbij helpen!

Nieuwsgierig geworden naar Clevertouch of Newline Mira? Vraag dan een vrijblijvende presentatie aan over onze touchscreens. O
nze specialisten vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn!

Vraag een presentatie aan van onze touchscreens